Militaire slachtoffers

15 juli 2025
15 juli 2025
[ Tekst plaquette nabij locatie neerstorten vliegtuig ] In de aanloop naar D-Day (6 juni 1944) worden dag en nacht de spoorwegknooppunten, viaducten, bruggen en de Duitse oorlogsindustrie gebombardeerd. Het doel van de missie is de aanvoer van troepen en voorraden te bemoeilijken en het toekomstige landingsgebied in Normandië te isoleren.  De aanval in de nacht van 24 mei is gericht op twee afzonderlijke emplacementen in Aken. Ongeveer 400 bommenwerpers nemen deel aan de missie. Vanaf de luchthaven van Lissett in Yorkshire, waar squadron 158 is gestationeerd, vertrekken 20 Halifax bommenwerpers richting Aken. Een daarvan is de Handley Page Halifax Mk III met serienummer LW653, staartnummer NP-T, gevlogen door pilot officer Clarke. Om 22:59 uur stijgt het toestel op met aan boord zeven bemanningsleden, elk met een specifieke taak. Rond 01:00 uur verschijnt het boven het oosten van Aken en lost daar haar vernietigende lading op het spoorwegemplacement Rothe Erde. De geallieerde luchtvloot wordt de gehele heen- en terugvlucht hevig aangevallen door luchtafweergeschut en nachtjagers. Op de terugweg weet een Duitse nachtjager iets ten noorden van Tilburg de LW653 in brand te schieten. De Halifax verliest snel hoogte. Enkele bemanningsleden weten nog met een parachute het vliegtuig te verlaten, maar door de geringe vlieghoogte overleven ze het niet. Om ongeveer 01:30 uur stort de LW653 hier vlakbij neer op een akker nabij kruispunt Heiweg-Ruiterbaan, ongeveer 250 meter achter u. Wrakstukken komen wijd verspreid terecht en alle bemanningsleden komen om. Op last van de Duitsers worden de slachtoffers door mensen uit de buurt begraven. Deze dappere en moedige mannen, variërend in de leeftijd van 20 tot 25 jaar, hebben hun leven gegeven voor onze vrijheid. U kunt hun graven bezoeken op de begraafplaats aan de Bolkensteeg in Dongen. Deze plaquette is 75 jaar later op 1 november 2019 onthuld. Een aantal familieleden van de bemanningsleden waren daarbij aanwezig. Wij zullen ons deze moedige mannen blijvend herinneren.
15 juli 2025
Op 25 mei 1944 stortte een Engelse Halifax bommenwerper neer in Dongen-Vaart. Hierbij kwamen alle zeven de bemanningsleden om het leven, zo ook John Williamson Oakley. Lees hier meer over het neerstorten van de bommenwerper.
15 juli 2025
Op 25 mei 1944 stortte een Engelse Halifax bommenwerper neer in Dongen-Vaart. Hierbij kwamen alle zeven de bemanningsleden om het leven, zo ook Sgt. Thomas Arthur Colman. Lees hier meer over het neerstorten van de bommenwerper.
15 juli 2025
Op 25 mei 1944 stortte een Engelse Halifax bommenwerper neer in Dongen-Vaart. Hierbij kwamen alle zeven de bemanningsleden om het leven, zo ook Sgt. Edward Oldroyd. Lees hier meer over het neerstorten van de bommenwerper.
15 juli 2025
Op 25 mei 1944 stortte een Engelse Halifax bommenwerper neer in Dongen-Vaart. Hierbij kwamen alle zeven de bemanningsleden om het leven, zo ook Sgt. Reginald Cecil Carvell. Lees hier meer over het neerstorten van de bommenwerper.
15 juli 2025
Op 25 mei 1944 stortte een Engelse Halifax bommenwerper neer in Dongen-Vaart. Hierbij kwamen alle zeven de bemanningsleden om het leven, zo ook Sgt. Raymond Dennis Gould. Lees hier meer over het neerstorten van de bommenwerper.
15 juli 2025
Op 25 mei 1944 stortte een Engelse Halifax bommenwerper neer in Dongen-Vaart. Hierbij kwamen alle zeven de bemanningsleden om het leven, zo ook Sgt. Raymond Dennis Gould. Lees hier meer over het neerstorten van de bommenwerper.
15 juli 2025
Op 25 mei 1944 stortte een Engelse Halifax bommenwerper neer in Dongen-Vaart. Hierbij kwamen alle zeven de bemanningsleden om het leven, zo ook Sgt. William Austin Hughes. Lees hier meer over het neerstorten van de bommenwerper.
10 juli 2025
Martinus van den Heijkant werd op 16 februari 1922 geboren in Dongen. Gerardus van den Heijkant werd op dezelfde dag in 1923 geboren, eveneens in Dongen. Beide broers kwamen op 8 juli 1946 om het leven in Drimmelen, toen zij tijdens maaiwerkzaamheden op een mijn reden. De ontploffing die daarop volgde werd hen helaas fataal. Hun vader, die een stukje verderop aan het werk was, kwam er zonder kleerscheuren van af.
10 juli 2025
Adrianus Cornelis Looijmans werd op 18 mei 1901 geboren in de Kerkstraat in Dongen. Hij was de zoon van Cornelis Looijmans en Maria van Gool. Zijn laatste woonadres was Kerkstraat 11. Op 14 december 1922 trouwt Adrianus in Oosterhout met de dan 20-jarige Francisca de Hoogh. Hij gaat dan ook in Oosterhout wonen. Ze krijgen kinderen, maar hun eerste kind overlijdt in 1923 als het acht maanden oud is. In 1933 komt ook zijn vrouw Francisca te overlijden, vlak na de geboorte van een kind. Dit kind zelf overlijdt ook na 17 maanden. Daarop keert Adrianus weer terug naar Dongen. Er was aanvankelijk weinig bekend waarom Adrianus in het concentratiekamp Bergen-Belsen terecht was gekomen. Later bleek dat hij tijdens een spoorwegstaking was opgepakt en weggevoerd naar kamp Vught. Later werd hij naar concentratiekamp Bergen-Belsen in Duitsland overgebracht, waar hij aan vele ontberingen werd blootgesteld. Adrianus maakte de bevrijding van Bergen-Belsen nog wel mee half april 1945. Van de bevrijde gevangenen bezweken er echter nog ongeveer 14.000 in de dagen en weken daarna, als gevolg van hun ondergane straffen, ondervoeding, uitdroging en ziektes zoals de tyfus. Waarschijnlijk is dit Adrianus ook overkomen, want hij overleed zes weken na de bevrijding van concentratiekamp Bergen-Belsen. Pas 6 jaar later, op 31 mei 1951, kreeg de familie bericht van zijn overlijden. Bronnen: Regionaal Archief Tilburg, Wikipedia, Traces of War, Oorlogsgravenstichting.
Meer posts