Kees Jacobs 25-10-1944 (Husum-Schwesing)
Kees wordt geboren op 13 januari 1922 in Dongen en werkt als machinebankwerker in een fabriek. Tijdens de bezettingsjaren wordt hij opgeroepen voor de Arbeitseinsatz, de verplichte tewerkstelling in Duitsland, maar hij weigert hieraan gehoor te geven. Om deze reden wordt Kees gearresteerd en vastgezet in kamp Amersfoort. Op 10 september 1944 wordt hij vervolgens naar concentratiekamp Neuengamme bij Hamburg gedeporteerd. Als dwangarbeider wordt hij vijftien dagen later met 1500 medegevangenen in een veewagon doorgestuurd naar het buitenkamp Husum-Schwesing in Sleeswijk-Holstein. Daar wordt Kees ingezet bij de aanleg van de Friesenwalll, een verdedigingslinie tegen een eventuele geallieerde invasie in Duitsland vanuit de Noordzee. De snel veranderende militaire situatie eind 1944 leidt ertoe dat de Friesenwall zijn nut heeft verloren en het kamp Husum-Schwesing wordt in november gesloten en de overlevenden terug naar Neuengamme gestuurd. In de korte tijd dat het kamp heeft bestaan, zijn bijna 300 van 2500 gevangen door mishandeling, ondervoeding en uitputting om het leven gekomen. Een van hen is Kees, die aan een longaandoening zou zijn bezweken, veroorzaakt door de slechte leefomstandigheden in het kamp. Kees is 22 jaar geworden.
De ouders van Kees waren Wilhelmus Jacobs en Maria van den Mosselaar, die destijds in de Gerardus Majellastraat 70 woonden. Moeder was in 1939 al overleden in de leeftijd van 62 jaar, en de vader, die naar Tilburg was verhuisd, is in 1975 overleden.
Uit de briefwisseling tussen de familie Jacobs en de Oorlogsgravenstichting in 1952, blijkt dat Kees al in 1941 op transport gesteld was naar Essen in Duitsland om daar te werken. Enkele dagen daarna wist hij te ontsnappen en dook hij onder bij een boer in Hilvarenbeek. Begin juni 1944 werd hij gearresteerd en naar kamp Amersfoort overgebracht.
Volgens ooggetuigen was de doodsoorzaak van Kees ondervoeding, en niet longontsteking. Hij werd begraven op het Ostkirchhof van de Lutherse kerk in Husum-Schwesing. Later, op 26 april 1955, is Kees na een flinke inspanning van de familie geïdentificeerd en opnieuw begraven op het Laurentius kerkhof aan de Bolkensteeg in Dongen. Op 27 september 1985 werden de stoffelijke resten van Kees Jacobs overgebracht naar het Ereveld in Loenen. Daar heeft hij zijn laatste rustplaats gevonden in Vak A, nummer 566.






